Zaznacz stronę

Rosnąca wiedza na temat alg i ich właściwości sprawia, że sięgamy po nie coraz chętniej. Smaczne i wartościowe wodorosty sprawiają, że nasza dieta staje się nie tylko ciekawsza, ale i zdrowsza. Jakie algi mogą nam zaoferować sklepy ze zdrową żywnością? Po które z nich warto sięgnąć?

Wśród tych wodorostów, które z pewnością warto włączyć do swej diety, miejsce bardzo ważne zajmują algi arame. Zbierane na wschodnich wybrzeżach Japonii, mają ogromną wartość odżywczą. Są one doskonałym źródłem mennitolu (niskokalorycznego, naturalnego cukru) oraz soli mineralnych. Znajdziemy tu również sporo wapnia oraz jodu- minerałów, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdrowa dieta z ich dodatkiem może okazać się cennym wsparciem dla tych osób, którym dokuczają problemy z nadciśnieniem oraz dla kobiet, które borykają się z zaburzeniami miesiączkowania. Algi te są jednocześnie ciekawym dodatkiem dla tych, którzy w prosty sposób chcą urozmaicić swoje menu. Z tych japońskich wodorostów można przecież przygotować wiele wspaniałych potraw. Portale kulinarne i książki kucharskie coraz częściej umieszczają przepisy na dania, w których algi arame odgrywają bardzo ważną rolę. W jaki sposób ich suszone liście mogą zostać wykorzystane w naszej kuchni? Przede wszystkim wodorosty te świetnie sprawdzają się jako dodatki do sałatek oraz dań z duszonych warzyw. Z ich właściwości chętnie korzysta też kuchnia roślinna, gdyż algi te rewelacyjnie pasują do potraw, w których główną rolę odgrywa tofu, setian oraz tempeh. Można go też z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do dań z makaronem oraz do wielu smacznych i zdrowych zup.