To bomba składników odżywczych, które mają wiele zalet zdrowotnych. Jak z nich skorzystać?
SPIRULINA poprawia odporność
To ulubiona alga morska Agnieszki Cegielskiej, ekspertki od ziołolecznictwa i autorki książek o naturalnych produktach cennych dla zdrowia.
Spirulina ma więcej białka niż rośliny strączkowe, do tego beta-karoten, który jest źródłem witaminy A. Zawiera też witaminy z grupy B, D, E, K i H oraz: magnez, wapń, żelazo, cynk, selen, jod, chlorofil, niebieski barwnik — fikocyjaninę.
Spirulina wspiera układ odpornościowy, reguluje cholesterol, zapobiega nadciśnieniu i obniża poziom cukru we krwi. Chlorofil i niebieski barwnik — fikocyjanina — zwalczają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, co potwierdziły badania. Spirulina poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Zalecana dawka to 2 łyżeczki dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Po 3 miesiącach kuracji należy zrobić przerwę. Po spiruliny nie wolno sięgać przy dnie moczanowej, chorobie nerek oraz zakażeniach wirusowych lub bakteryjnych.
Wybierz produkt ekologiczny, z międzynarodowym certyfikatem. Jeśli przeszkadza ci smak tabletek, sięgnij po proszek i zrób koktajl: 1 łyżkę spiruliny wsyp do szklanki wody, dorzuć ulubione owoce i warzywa, zblenduj.
CHLORELLA pomaga w odchudzaniu
Fanką tej algi jest Agnieszka Maciąg, trenerka warsztatów medycyny naturalnej.
Chlorella ma najwięcej chlorofilu ze wszystkich alg. Zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B, A i C oraz minerały. fosfor, magnez, wapń, żelazo i cynk.
Naukowcy twierdzą, że chlorella silniej działa prozdrowotnie od spiruliny. Najbardziej znana jest z właściwości hamujących odkładanie się tkanki tłuszczowej i przyspieszających trawienie. Poprawia odporność. Glikoproteiny działają przeciwzapalnie, pomagają redukować ciśnienie, wpływają na mikroflorę jelit. Dobowa dawka to 1 łyżka stołowa. Kuracja powinna trwać 3-5 miesięcy.
Gotową chlorellę kupisz w postaci proszku, kapsułek i tabletek. Pastylki są duże, niepowlekane, trudno je połknąć, więc dla niektórych lepszy jest proszek. Chlorella może obciążać żołądek, więc zacznij od połowy dawki, która możesz zwiększyć po 3-4tygodniach. Na opakowaniu szukaj informacji: rozerwane ściany komórkowe — taki produkt szybciej się wchłania niż tabletki.