Zaznacz stronę

Algi dla początkujących

mar 25, 2022 | Algi

algi

To bomba składników odżywczych, które mają wiele zalet zdrowotnych. Jak z nich skorzystać?

SPIRULINA poprawia odporność

To ulubiona alga morska Agnieszki Cegielskiej, ekspertki od ziołolecznictwa i autorki książek o naturalnych produktach cennych dla zdrowia.

Spirulina ma więcej białka niż rośliny strączkowe, do tego beta-karoten, który jest źródłem witaminy A. Zawiera też witaminy z grupy B, D, E, K i H oraz: magnez, wapń, żelazo, cynk, selen, jod, chlorofil, niebieski barwnik — fikocyjaninę.

Spirulina wspiera układ odpornościowy, reguluje cholesterol, zapobiega nadciśnieniu i obniża poziom cukru we krwi. Chlorofil i niebieski barwnik — fikocyjanina — zwalczają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, co potwierdziły badania. Spirulina poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Zalecana dawka to 2 łyżeczki dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Po 3 miesiącach kuracji należy zrobić przerwę. Po spiruliny nie wolno sięgać przy dnie moczanowej, chorobie nerek oraz zakażeniach wirusowych lub bakteryjnych.

Wybierz produkt ekologiczny, z międzynarodowym certyfikatem. Jeśli przeszkadza ci smak tabletek, sięgnij po proszek i zrób koktajl: 1 łyżkę spiruliny wsyp do szklanki wody, dorzuć ulubione owoce i warzywa, zblenduj.

CHLORELLA pomaga w odchudzaniu

Fanką tej algi jest Agnieszka Maciąg, trenerka warsztatów medycyny naturalnej.

Chlorella ma najwięcej chlorofilu ze wszystkich alg. Zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B, A i C oraz minerały. fosfor, magnez, wapń, żelazo i cynk.

Naukowcy twierdzą, że chlorella silniej działa prozdrowotnie od spiruliny. Najbardziej znana jest z właściwości hamujących odkładanie się tkanki tłuszczowej i przyspieszających trawienie. Poprawia odporność. Glikoproteiny działają przeciwzapalnie, pomagają redukować ciśnienie, wpływają na mikroflorę jelit. Dobowa dawka to 1 łyżka stołowa. Kuracja powinna trwać 3-5 miesięcy.

Gotową chlorellę kupisz w postaci proszku, kapsułek i tabletek. Pastylki są duże, niepowlekane, trudno je połknąć, więc dla niektórych lepszy jest proszek. Chlorella może obciążać żołądek, więc zacznij od połowy dawki, która możesz zwiększyć po 3-4tygodniach. Na opakowaniu szukaj informacji: rozerwane ściany komórkowe — taki produkt szybciej się wchłania niż tabletki.

Podobne artykuły

Wodorosty wakame – właściwości odżywcze i odchudzanie

Wodorosty wakame – właściwości odżywcze i odchudzanie

Najbardziej znane są z kuchni japońskiej, pojawiają się jednak również w daniach chińskich i koreańskich. Wodorosty wakame, bo o nich mowa, powinny jednak wchodzić w skład naszej diety niezależnie od miejsca zamieszkania. Algi wakame są gatunkiem wodorostów z grupy...

czytaj dalej
Algi – właściwości lecznicze i kosmetyczne

Algi – właściwości lecznicze i kosmetyczne

W ostatnim czasie synonimem zdrowia bez wątpienia stały się super produkty spożywcze (tzw. superfood), które charakteryzują się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi, zdobywając tym samym szerokie grono zwolenników. Niewątpliwie jednym z najbardziej wartościowych...

czytaj dalej
Algi w diecie

Algi w diecie

Algi stają się coraz ważniejszym składnikiem zdrowej diety, a powodów, dla których warto po nie sięgnąć, jest sporo. Jaki wpływ mają morskie rośliny na ogólny stan naszego zdrowia? Co powinniśmy wiedzieć na temat ich wartości odżywczej? Algi i ich wartość odżywcza...

czytaj dalej