Zaznacz stronę

Te wodorosty występują w wodach Atlantyku Północnego, z tego cieszą się sporą popularnością w diecie mieszkańców zachodniej części świata. Algi dulse to cenny składnik zdrowej diety, a sięganie po ten przysmak może nam przynieść wiele korzyści. Dlaczego warto sięgać po przepisy na te dania, w których pojawiają się algi dulse?

Te wodorosty mogą korzystnie wpływać i na nasze samopoczucie, i na nasz wygląd. Znaleźć można w nich sporo żelaza, stanowią one również cenne źródło wielu ważnych dla zdrowia soli mineralnych. Dieta, w której algi te będą się pojawiać regularnie, zalecana jest przede wszystkim osobom walczącym z anemią oraz tym, którzy borykają się z problemem wypadających włosów. Wodorosty te będą jednocześnie cennym wsparciem dla tych, którzy muszą się borykać z problemami związanymi z pracą przewodu pokarmowego.
W jaki sposób możemy korzystać z tych alg w swej kuchni? Dulse mogą być dodawane do wielu potraw, aby jednak zachowały swą wartość odżywczą, należy je dodawać dopiero pod sam koniec gotowania. Do jakich potraw będą pasowały najlepiej? Obecność tych wodorostów często uwzględniają przepisy na te dania, w których główną rolę odgrywają warzywa. Algi te są jednocześnie rewelacyjnym dodatkiem do popularnych sałatek, które dzięki nim nabiorą wyjątkowego charakteru. Dulse pasuje też do kasz oraz do roślin strączkowych, może się też okazać cennym dodatkiem do niejednej zupy. Możliwości wykorzystania alg dulse w kuchni są zatem dość szerokie, a wśród coraz liczniejszych propozycji, każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego.