Zaznacz stronę

Algi zajmują coraz ważniejsze miejsce w menu tych osób, dla których zdrowia dieta jest kwestią niezwykle ważną. Algi, cenione jako doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, bez wątpienia mogą nam pomagać w utrzymaniu dobrej formy do późnej starości. Dlaczego warto po nie sięgać? Bo dzięki nim można skuteczniej chronić się przed takimi chorobami, jak cukrzyca czy anemia. W algach nie brak też wartościowego białka oraz żelaza, dzięki czemu ich obecność chętnie uwzględniają przepisy na dania wegetariańskie. Dieta, w której algi będą się pojawiały regularnie, może okazać się rewelacyjnym rozwiązaniem i dla tych osób, które mają problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem. Lepsza praca układu sercowo-naczyniowego to kolejna korzyść, na jaką mogą liczyć miłośnicy potraw z algami. Sięganie po algi jest dodatkowo świetnym sposobem na to, by w prosty sposób wzmocnić swe kości, poprawić wzrok, a jednocześnie – zadbać o piękny wygląd. Algi, będące świetnym źródłem witaminy A, są przecież najlepszym sprzymierzeńcem zdrowej i pięknej skóry. W algach nie brakuje też cynku – minerału, który świetnie sprawdza się w walce z trądzikiem. Powodów, dla których warto włączyć algi do swej diety, jest zatem wiele, a ciekawe przepisy na dania z takim dodatkiem sprawią, iż nasza kuchnia stanie się nie tylko zdrowsza, ale i ciekawsza.