Algi stają się coraz ważniejszym składnikiem zdrowej diety, a powodów, dla których warto po nie sięgnąć, jest sporo. Jaki wpływ mają morskie rośliny na ogólny stan naszego zdrowia? Co powinniśmy wiedzieć na temat ich wartości odżywczej?
Algi i ich wartość odżywcza
Algi są jednym z ważniejszych składników wschodniej kuchni. Rosnąca wiedza na temat ich wartości odżywczej oraz coraz ciekawsze przepisy na dania z ich udziałem sprawiają, że stają się one coraz bardziej popularne na świecie.
Algi są rewelacyjnym źródłem wielu ważnych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych, w tym tak ważnych składników mineralnych, jak sód, potas, chlor czy siarka. W algach pojawia się też sporo selenu i miedzi, nie brak tu również witaminy C – bardzo ważnej dla naszego układu odpornościowego. Algi to również spora ilość witamin z grupy B oraz witaminy E, która – nie bez powodu – nazywana jest witaminą młodości. Zdrowa dieta, w której algi będą się pojawiały regularnie, dostarczy nam też sporo protein i błonnika pokarmowego.
Jak algi mogą wpływać na nasz organizm?
W jaki sposób zdrowa dieta z algami jako stałym dodatkiem może wpłynąć na nasz organizm? Wiadomo, że dzięki algom możemy poprawić metabolizm oraz sprawić, że nasza skóra będzie wyglądać na zdrowszą i piękniejszą. Cellulit? Pajączki? Zdrowa dieta z algami jako częstym dodatkiem może się okazać cennym wsparciem. Sięganie po algi przyniesie też wiele korzyści naszemu sercu. Wiadomo, że dzięki nim możemy regulować ciśnienie krwi, a przy okazji obniżać poziom złego cholesterolu. Regularne korzystanie z ich wsparcia pomoże nam też oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn, a tym samym chronić się przed wieloma groźnymi chorobami. Algi pomagają dłużej cieszyć się zdrowiem i młodością, są też cennym wsparciem dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. Jak to możliwe? Wyjaśnienie jest proste – algi uprawniają pracę przewodu pokarmowego i na dłużej dają nam uczucie sytości, dzięki czemu nie ulegamy pokusie podjadania.
Algi w naszej diecie. Jak możemy je wykorzystać w kuchni?
Jak wykorzystać algi w kuchni? Wielkim powodzeniem cieszą się przepisy na roślinne alternatywy dla ryb, z których tak chętnie korzystają weganie i wegetarianie. Algi świetnie pasują do warzyw i dań z makaronem, są też wartościowym składnikiem sałatek i dodatkiem do zup. Ponad to można z nich korzystać na wiele sposobów. Przykładowo algi norki świetnie sprawdzają się w roli chipsów, a dzięki spirulinie nasze kanapki stają się zdrowsze i smaczniejsze. Agar rewelacyjnie radzi sobie jako roślinna alternatywa dla żelatyny, z kolei kombu idealnie komponują się z warzywami strączkowymi. Możliwości wykorzystania alg w kuchni jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego.
Zdrowa dieta, w której algi będą się pojawiały regularnie, każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Te niepozorne dodatki do wielu potraw mają wyjątkową moc, a im prędzej zaczniemy korzystać z ich właściwości, tym lepiej dla nas.