Zaznacz stronę

Algi w diecie

mar 1, 2022 | Algi

algi w diecie

Algi stają się coraz ważniejszym składnikiem zdrowej diety, a powodów, dla których warto po nie sięgnąć, jest sporo. Jaki wpływ mają morskie rośliny na ogólny stan naszego zdrowia? Co powinniśmy wiedzieć na temat ich wartości odżywczej?

Algi i ich wartość odżywcza

Algi są jednym z ważniejszych składników wschodniej kuchni. Rosnąca wiedza na temat ich wartości odżywczej oraz coraz ciekawsze przepisy na dania z ich udziałem sprawiają, że stają się one coraz bardziej popularne na świecie.

Algi są rewelacyjnym źródłem wielu ważnych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych, w tym tak ważnych składników mineralnych, jak sód, potas, chlor czy siarka. W algach pojawia się też sporo selenu i miedzi, nie brak tu również witaminy C – bardzo ważnej dla naszego układu odpornościowego. Algi to również spora ilość witamin z grupy B oraz witaminy E, która – nie bez powodu – nazywana jest witaminą młodości. Zdrowa dieta, w której algi będą się pojawiały regularnie, dostarczy nam też sporo protein i błonnika pokarmowego.

Jak algi mogą wpływać na nasz organizm?

W jaki sposób zdrowa dieta z algami jako stałym dodatkiem może wpłynąć na nasz organizm? Wiadomo, że dzięki algom możemy poprawić metabolizm oraz sprawić, że nasza skóra będzie wyglądać na zdrowszą i piękniejszą. Cellulit? Pajączki? Zdrowa dieta z algami jako częstym dodatkiem może się okazać cennym wsparciem. Sięganie po algi przyniesie też wiele korzyści naszemu sercu. Wiadomo, że dzięki nim możemy regulować ciśnienie krwi, a przy okazji obniżać poziom złego cholesterolu. Regularne korzystanie z ich wsparcia pomoże nam też oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn, a tym samym chronić się przed wieloma groźnymi chorobami. Algi pomagają dłużej cieszyć się zdrowiem i młodością, są też cennym wsparciem dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. Jak to możliwe? Wyjaśnienie jest proste – algi uprawniają pracę przewodu pokarmowego i na dłużej dają nam uczucie sytości, dzięki czemu nie ulegamy pokusie podjadania.

Algi w naszej diecie. Jak możemy je wykorzystać w kuchni?

Jak wykorzystać algi w kuchni? Wielkim powodzeniem cieszą się przepisy na roślinne alternatywy dla ryb, z których tak chętnie korzystają weganie i wegetarianie. Algi świetnie pasują do warzyw i dań z makaronem, są też wartościowym składnikiem sałatek i dodatkiem do zup. Ponad to można z nich korzystać na wiele sposobów. Przykładowo algi norki świetnie sprawdzają się w roli chipsów, a dzięki spirulinie nasze kanapki stają się zdrowsze i smaczniejsze. Agar rewelacyjnie radzi sobie jako roślinna alternatywa dla żelatyny, z kolei kombu idealnie komponują się z warzywami strączkowymi. Możliwości wykorzystania alg w kuchni jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego.

Zdrowa dieta, w której algi będą się pojawiały regularnie, każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Te niepozorne dodatki do wielu potraw mają wyjątkową moc, a im prędzej zaczniemy korzystać z ich właściwości, tym lepiej dla nas.

Podobne artykuły

Wodorosty wakame – właściwości odżywcze i odchudzanie

Wodorosty wakame – właściwości odżywcze i odchudzanie

Najbardziej znane są z kuchni japońskiej, pojawiają się jednak również w daniach chińskich i koreańskich. Wodorosty wakame, bo o nich mowa, powinny jednak wchodzić w skład naszej diety niezależnie od miejsca zamieszkania. Algi wakame są gatunkiem wodorostów z grupy...

czytaj dalej
Algi dla początkujących

Algi dla początkujących

To bomba składników odżywczych, które mają wiele zalet zdrowotnych. Jak z nich skorzystać? SPIRULINA poprawia odporność To ulubiona alga morska Agnieszki Cegielskiej, ekspertki od ziołolecznictwa i autorki książek o naturalnych produktach cennych dla zdrowia....

czytaj dalej
Algi – właściwości lecznicze i kosmetyczne

Algi – właściwości lecznicze i kosmetyczne

W ostatnim czasie synonimem zdrowia bez wątpienia stały się super produkty spożywcze (tzw. superfood), które charakteryzują się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi, zdobywając tym samym szerokie grono zwolenników. Niewątpliwie jednym z najbardziej wartościowych...

czytaj dalej