Zaznacz stronę

Miłośnicy zdrowego odżywiania się chętnie sięgają po algi. Nic w tym dziwnego, gdyż są one źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników. Przepisy na dania z algami zachwycają też swym bogactwem i różnorodnością, dzięki czemu nasze menu staje się nie tylko zdrowsze, ale i ciekawsze. Dlaczego warto włączyć algi do swego menu?

Algi to rewelacyjne źródło wielu wartościowych minerałów oraz witamin, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Algi stanową bardzo dobre źródło białka oraz żelaza. Mogą odegrać bardzo ważną rolę w diecie tych osób, które borykają się z osłabieniem organizmu, oraz w menu tych, którzy mają problemy z cukrzycą. Algi są też rewelacyjnym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego, można sięgać po nie również w chwili, gdy zaczynają się problemy z ciśnieniem. Zawartość witaminy A sprawia, iż zdrowa dieta z takim dodatkiem skutecznie wspiera nasz wzrok oraz skórę, z kolei zawartość wapna sprawia, iż menu z algami ma rewelacyjny wpływ na stan naszych kości oraz zębów. Algi, będące dobrym źródłem błonnika, są też cennym wsparciem dla naszych jelit oraz przewodu pokarmowego. Liczne przepisy na zupy, dania warzywne i gulasze z dodatkiem alg sprawiają, iż każdy z nas znajdzie dla siebie takie potrawy, dzięki którym urozmaici swe menu, a jednocześnie zadba o swe zdrowie.