Zaznacz stronę

Algi – właściwości lecznicze i kosmetyczne

mar 14, 2022 | Algi, Natura, Zdrowie

algi kosmetyka

W ostatnim czasie synonimem zdrowia bez wątpienia stały się super produkty spożywcze (tzw. superfood), które charakteryzują się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi, zdobywając tym samym szerokie grono zwolenników. Niewątpliwie jednym z najbardziej wartościowych produktów, który od dłuższego czasu podbija świat, są algi, które w mgnieniu oka zrobiły prawdziwą furorę nie tylko w kosmetyce, ale również w medycynie naturalnej. Szereg korzyści, który płynie ze stosowania i spożywania alg to najlepszy pretekst do tego, aby przyjrzeć im się nieco bliżej. Po przeczytaniu niniejszego artykułu algi z pewnością zaopatrzą niejedną domową apteczkę, stając się panaceum na wiele dolegliwości.

Wartości odżywcze

Algi od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu, jednak do innych rejonów świata dotarły stosunkowo niedawno, zyskując z dnia na dzień ogromną popularność. Zielone, brunatne a może czerwone? Występujące w morskich wodach algi mogą mieć różne zabarwienie, które uzależnione jest głównie od głębokości, na jakiej rosną, a także od ilości światła słonecznego, które do nich dociera. Temperatura wody, a także rodzaj wybrzeża, przy którym algi wzrastają, również nie jest bez znaczenia, ponieważ decyduje to o ilości znajdujących się w algach wartościach odżywczych. Morskie wodorosty to prawdziwa skarbnica tego, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Wysokiej jakości białko roślinne, witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, sód, chlor, potas, selen, miedź, żelazo, mangan, beta-karoten, a także błonnik to witaminy i minerały, których na próżno szukać w takim zestawieniu w innych produktach spożywczych. W jaki jednak sposób algi wpływają na stan zdrowia i wygląd zewnętrzny?

Algi dla prawidłowej pracy serca

W dzisiejszych czasach nie tylko osoby starsze, ale również kobiety i mężczyźni w średnim wieku narażeni są na choroby serca, gdyż ciągłe życie w biegu, nieodpowiednia dieta, a także stresująca praca to główne czynniki osłabiające prace najważniejszego organu wewnętrznego każdego z nas. Algi nie tylko regulują ciśnienie krwi, poprawiając tym samym pracę serca, ale również ograniczają wchłanianie zarówno cukru, jak i tłuszczów, co prowadzi do redukcji poziomu złego cholesterol, a także unormowania poziomu cukru we krwi.

Algi do walki z nadciśnieniem

Licznie przeprowadzone w ostatnim czasie badania dowiodły, iż mikroalgi, do których należy zaliczyć przede wszystkim spirulinę oraz chlorellę to bogate źródło peptydów pomagających w leczeniu nadciśnienia. W niektórych przypadkach takich jak np. okres ciąży możliwe jest nawet zastąpienie aptecznych leków na nadciśnienie wspomnianymi powyżej mikroalgami, które nie wywołując żadnych skutków ubocznych, mogą wspomóc skuteczną walkę z podwyższonym ciśnieniem krwi.

Algi a nadmiar toksyn w organizmie

Z pewnością niejedna osoba doskonale wie o tym, iż obecnie produkowane i sprzedawane produkty spożywcze zawierają w sobie pewne ilości toksycznych substancji, które wprawdzie przy pomocy wątroby oraz nerek usuwane są z organizmu, jednak nie zawsze tak się dzieje. Zimą w organizmie każdego z nas kumuluje się większa ilość toksyn, gdyż dieta w tym okresie uboga jest w błonnik pochodzący głównie ze świeżych warzyw i produktów pełnoziarnistych. Z pomocą jednak przychodzą algi, które mają zdolność do wiązania i usuwania toksyn z organizmu, które pochodzą nie tylko z produktów spożywczych, ale również zanieczyszczeń takich jak dym papierosowy oraz alkohol.

Algi w walce o piękną sylwetkę

Algi to bogate źródło błonnika, czyli składnika, który w dietach odchudzających odgrywa kluczową rolę, utrzymując na dłużej uczucie sytości po każdym posiłku. Błonnik przyczynia się ponadto do poprawy metabolizmu, usuwając z układu pokarmowego zbędne produkty przemiany materii. Ważnym w procesie odchudzania pierwiastkiem, który również znajduje się w algach, jest jod, który przyspiesza proces rozpuszczania tłuszczów odkładających się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Algi dla pięknej i młodej skóry

Wraz z wiekiem skóra pod wpływem działania wolnych rodników staje się mniej elastyczna, przez co zaczynają się na niej pojawiać pierwsze zmarszczki. Na szczęście z pomocą przychodzą tutaj algi, które z uwagi na spore ilości antyoksydantów odbudowują włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra staje się napięta, sprężysta oraz dogłębnie nawilżona. Algi przyspieszają ponadto gojenie się ran, odbudowując uszkodzoną warstwę skóry, a także tworzą na jej powierzchni specjalny płaszcz, który ochrania naskórek przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Osoby mające problem z rozszerzonymi naczynkami powinny na dobre wprowadzić nie tylko do pielęgnacji, ale również do codziennej diety wodorosty, ponieważ wzmacniają one ściany naczyń włosowatych, zapobiegając tym samym tworzeniu się pajączków.

Zastosowanie alg w kuchni

Algi wykorzystywane są w kuchni nie tylko do przygotowywania japońskiego specjału, czyli sushi, ale również jako dodatek do sałatek, zielonych koktajli, ryb, zup, dań makaronowych, a nawet deserów takich jak np. domowe lody czy też pełnoziarniste ciasteczka z odrobiną suszonych owoców i bakalii. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po krótkiej obróbce termicznej zachowując wszystkie swoje niezwykłe właściwości lecznicze. W sklepach ze zdrową żywnością zaczynają powoli pojawiać się różne odmiany alg, dzięki czemu produkty te można obecnie bez problemu wprowadzić do codziennego jadłospisu.

Podobne artykuły

Azjatyckie grzyby na zdrowie

Azjatyckie grzyby na zdrowie

Szitake, reishi, maitake - to nie nazwy egzotycznych sztuk walki, lecz rodzaje grzybów rodem z Azji. Warto przekonać się o ich dobroczynnych właściwościach. Shitake, reishi i maitake to grzyby występujące w Azji, głównie na terenie Japonii i Chin. W przeciwieństwie do...

czytaj dalej
Wodorosty wakame – właściwości odżywcze i odchudzanie

Wodorosty wakame – właściwości odżywcze i odchudzanie

Najbardziej znane są z kuchni japońskiej, pojawiają się jednak również w daniach chińskich i koreańskich. Wodorosty wakame, bo o nich mowa, powinny jednak wchodzić w skład naszej diety niezależnie od miejsca zamieszkania. Algi wakame są gatunkiem wodorostów z grupy...

czytaj dalej