Zaznacz stronę

Azjatyckie grzyby na zdrowie

kw. 3, 2022 | Zdrowie

shitake

Szitake, reishi, maitake – to nie nazwy egzotycznych sztuk walki, lecz rodzaje grzybów rodem z Azji. Warto przekonać się o ich dobroczynnych właściwościach.

Shitake, reishi i maitake to grzyby występujące w Azji, głównie na terenie Japonii i Chin. W przeciwieństwie do pieczarek, zostały wprowadzone do diety ludzi już tysiące lat temu i od tej pory uprawia się je z myślą o spożyciu. W ciągu ostatnich stuleci poznano wiele z ich dobroczynnych właściwości a w Azji zostały nawet nazwane „grzybami długiego życia”. Dlatego warto raz na jakiś czas zastąpić nimi borowiki czy kurki znane od wieków w kuchni polskiej.

Shitake

To pierwsze grzyby, które zaczęły być hodowane przez człowieka – 6 tysięcy lat temu w Chinach. Co ciekawe, Polska jest obecnie jednym z największych producentów tych grzybów w Europie, dlatego na naszym rynku nie są one tak drogie, jak u zachodnich sąsiadów a „prosto z gospodarstwa” mogą być niewiele droższe od zwykłych, suszonych borowików. 40 gram tych grzybów dziennie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na aminokwasy. Poza tym, shitake zawiera selen, wapń, potas czy cynk, dużo witamin z grupy B, jedną z pochodnych rzadkiej w produktach roślinnych witaminy D, obniżający cholesterol eritadenin i lentinan, który część naukowców wiąże z profilaktyką chorób cywilizacyjnych. To też jedno z rzadkich źródeł żelaza pochodzenia roślinnego, co ważne dla wegetarian, którzy poza szpinakiem dotychczas mieli niewielki wybór wśród roślinnych źródeł tego pierwiastka.
Grzyb ma szeroki, brązowy kapelusz i krótką nóżkę. Dobrze smakuje zamarynowany, ale też w zupach, sosach i sałatkach. Co ciekawe, niektórzy lekarze zalecają włączenie grzybów shitake do diety u osób, które przechodzą chemioterapię – grzyby te mają zahamować szkodliwe procesy w organizmie. Japończycy od lat ’60 stosują go też jako element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Reishi

Te grzyby o polskiej nazwie Lakownica żółtawa z wyglądu podobne są do huby i najczęściej występują w kolorze czerwonym. Naturalnie występuje w Azji i Ameryce Południowej, jednak na tyle rzadko, że od dziesiątek lat są sztucznie hodowane z myślą o smakoszach z całego świata. Ale nie tylko smak zjednuje im sympatyków – również działanie prozdrowotne. Japońcy naukowcy i media są zgodne na temat tego, że to jedna z najskuteczniejszych form profilaktyki antynowotworowej. Grzyb ten zawiera ponadto aż 17 aminokwasów, przez co może zastąpić wiele rodzajów warzyw w diecie. Podobnie jak shitake, reishi zawiera substancje obniżające cholesterol – triterpeny. Grzyb ten nie jest tłusty, więc może być spokojnie spożywany przez osoby będące na diecie. Jednocześnie jednak zawiera sporo kwasu oleinowego, który obniża cholesterol i usprawnia działanie układu krwionośnego. W związku z tym powinny po niego sięgnąć osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę, a także te, w których diecie jest za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Z kolei kwas ganodenerowy zawarty w reishi sprawia, że o nawet połowę mniej aktywny jest wirus HIV u chorych.

Maitake

Jego nazwę można przetłumaczyć jako „tańczący grzyb” – z wyglądu jego główka wygląda, jak falujące wodorosty lub korona drzewa. Grzyb ten rośnie tylko w północnej Japonii, dlatego jest jednym z najcenniejszych na świecie – jego cena dochodzi do 100 dolarów za kilogram. Poza białkiem, wapniem, potasem, aminokwasami i koktajlem witamin B, C i D, jego regularne spożycie pomaga też regulować poziom cholesterolu a także glukozy i insuliny – to dobra wiadomość dla cukrzyków. W medycynie chińskiej maitake jest uważany za pokarm „ciepły”, który zatrzymuje kaszel i przywraca równowagę energetyczną całego organizmu. Co ciekawe, w Azji bywa składnikiem wyszukanych deserów, które są znane jako bardzo zdrowe.

Skąd je wziąć?

W polskich sklepach rzadko dostępne są te grzyby – najpopularniejszy shitake potrafi kosztować kilkadziesiąt złotych za kilogram, a jego dwaj kuzyni sprowadzani są rzadko i tylko przez specjalistyczne delikatesy w większych miastach. Shitake można kupić niekiedy w postaci suszonej, np. w sklepach azjatyckich czy supermarketach; kosztuje najwyżej kilkanaście złotych za sporą porcję, choć w wersji suszonej jest zwykle mniej wartościowy, niż świeży. Brak tych grzybów w powszechnej sprzedaży nie znaczy jednak, że nie możemy korzystać z ich dobroczynnych właściwości na co dzień. W restauracjach azjatyckich często shitake jest składnikiem zupy miso, sushi czy potraw z makaronem. Przez internet możemy też kupić grzybnie tych roślin i spróbować uprawy egzotycznych grzybów w przydomowym ogródku. Jeśli nie mamy takiej możliwości, pozostaje kupno suplementu. Najlepiej wybrać ten zawierające miks wszystkich trzech grzybów, co pogłębia ich dobroczynne działanie.

Podobne artykuły

Witamina B12- dlaczego jest tak ważna dla zdrowia?

Witamina B12- dlaczego jest tak ważna dla zdrowia?

Coraz więcej osób cierpi na niedobór witaminy B12. Przyczyna wbrew pozorom wcale nie tkwi we wzroście popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej. To prawda, że witamina ta występuje właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, których osoby na dietach roślinnych...

czytaj dalej
Algi – właściwości lecznicze i kosmetyczne

Algi – właściwości lecznicze i kosmetyczne

W ostatnim czasie synonimem zdrowia bez wątpienia stały się super produkty spożywcze (tzw. superfood), które charakteryzują się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi, zdobywając tym samym szerokie grono zwolenników. Niewątpliwie jednym z najbardziej wartościowych...

czytaj dalej