Rosnące zainteresowanie kuchnią japońską sprawiło, że przepisy na dania z wodorostami przestały wzbudzać zdziwienie. Rosnąca wiedza na temat tego, jak wielką wartość odżywczą mają morskie algi, stała się drugim powodem zainteresowania takimi dodatkami. Dziś wielu z nas regularnie sięga po glony. Co możemy dzięki temu zyskać?
Zdrowa dieta, w której algi będą się pojawiały regularnie, może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Przepisy na dania z glonami to szansa na urozmaicenie swego menu oraz na wzmocnienie organizmu solidną porcją składników odżywczych. Jaką wartość odżywczą mają algi?
Istnieje wiele powodów, dla których warto włączyć wodorosty do swego menu, a ciekawy smak wcale nie jest tu najważniejszy. Algi morskie to superfoods oraz rewelacyjne źródło żelaza, wartościowych kwasów tłuszczowych oraz takich minerałów, jak cynk, selen, potas czy mangan. W algach znajdziemy też sporo jodu, bez którego nasza tarczyca nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Glony mogą nam też dostarczyć sporo witaminy A, E oraz witamin z grupy B – cennych substancji, bez których zdrowa dieta nie może się obejść.
Co możemy zyskać w chwili, gdy dania z algami będą się na naszych talerzach pojawiały regularnie? Lepsza praca tarczycy, skuteczniejsza ochrona przed stanami zapalnymi oraz zbyt wysokim poziomem cholesterolu – oto wybrane korzyści. Dzięki algom morskim wzmocnimy organizm i zadbamy o swoją skórę. Zdrowa dieta z takim dodatkiem świetnie wpływa na skórę i włosy, a przy okazji spowalnia proces starzenia się. Algi są też cennym wsparciem dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie, lecz nie mają czasu na skomplikowane diety. Glony to moc błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości, a jednocześnie świetnie wpływa na proces przemiany materii.
Wodorosty to rewelacyjny dodatek do menu dla każdego, kto chce dbać o zdrowie i atrakcyjny wygląd. Zdrowa dieta z algami pomoże nam zadbać o siebie, a przy okazji uchroni nas przed nudą w kuchni.